İdeal Sınıf Ortamı

          İdeal bir sınıf ortamının oluşturulması öncelikle sınıf içerisindeki araç ve gereçlerin eğitim – öğretime uygun olarak düzenlenmesine bağlıdır. Sınıf içindeki masa, sandalye, yazı tahtası gibi klasik öğretim araçlarının düzenlendiği gibi ısı, ışık, ses gibi değişkenlerde öğretim açısından düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu değişkenleri düzenlemek öğretmenin asli görevleri arasındadır.
            Bu değişkenlerin yanı sıra renk, yerleşim düzeni, sınıfın fiziki büyüklüğü de dikkat edilmesi gereken fiziki değişkenler arasındadır. Yapılan araştırmalara göre duvar renklerinin insan psikolojisine etkilerinin olduğu görülmüştür.[1] Bu araştırmalara göre ideal sınıf ortamında rengin mor renk olması gerekmektedir. Çünkü mor renk, beyinsel faaliyetleri ve zihinsel aktiviteyi arttıran bir renktir. Yaratıcı düşünmeyi arttırdığı için alışma ortamlarında kullanılması gerekir.
            Sınıf ortamının büyüklüğü öğrencinin rahatça davranabileceği kadar geniş ve ferah olmalıdır. Öğrenci gerektiğinde eşyalarını dolabına rahatça koyabilmelidir. Ayrıca sınıf ne kadar büyük olursa olsun öğrenci sayısı da öğretim faaliyetlerini etkiler. 30’u aşkın öğrencinin olduğu sınıflarda öğrencinin güdülenmesi için ek zaman gerektirebileceği gibi öğretim yöntem ve tekniklerinin yararlılığını da sınırlayabilir. Az mevcutlu sınıflarda öğretmen daha aktif olacağı için kaliteyi arttırır. Bunun yanı sıra sınıf içi ısı, ışık, temizlik de eğitim kalitesini arttıran fiziksel değişkenlerdir. İdeal ısı 20 C˚, ideal ışık güneş ışığı seviyesinde olmalıdır. Temiz bir sınıf ortamı öğrencide daima olumlu bir güdülenme sağlar.
            Eğitimde kaliteyi arttıran diğer bir fiziksel değişken ise sınıf oturma düzenidir. Öğrencilerin rahatlıkla öğretmeni takip edebildiği, tahtayı ve diğer öğretim materyallerini rahatlıkla görebildiği bir düzen oluşturulması gerekmektedir. Sınıf içi tartışma ortamlarında öğrencilerin birbirine göz temasını rahatlıkla kurabildiği, sınıf içi etkileşimi ve iletişimin sağlıklı bir şekilde sağlandığı sınıf ortamlarına da ihtiyaç vardır. Bu sınıf ortamını “U” tipindeki bir sınıf düzeniyle sağlayabiliriz.[2]


Kaynaklar:
back to top